La càries dental és una de les afeccions bucodentals més comunes i, potser, la més coneguda pels pacients. Es caracteritza per la destrucció de teixit dental que progressa cap a l’interior de la dent causant principalment sensibilitat al fred i dolor intens.
S’origina per l’activitat d’uns bacteris presents a la boca, que s’alimenten de la placa i de restes d’aliments (especialment ensucrats) que es queden a la boca, per crear uns àcids que destrueixen l’esmalt de les dents.
Com evoluciona la càries?
Els bacteris que causen la càries dental progressen cap a l’interior de la dent fins arribar a la polpa. Durant aquest procés, els signes i símptomes més freqüents són la sensibilitat al fred i un dolor moderat-intens difús. “Si la càries no ha arribat a la polpa, el tractament més probable és l’obturació o empastament dental”, afirma el doctor José Mª Barrachina Díez de la Clínica Dental Barrachina.
Quan els bacteris estan molt pròxims o contacten amb la polpa dental, causen el que es coneix com la pulpitis dental (inflamació de la polpa). En aquest moment els símptomes són principalment un dolor molt intens constant, dolor localitzat a l’hora de mastegar i pèrdua funcional. En aquest punt, el tractament que cal realitzar és el d’endodòncia.
La pulpitis dental comporta generalment la necrosi del nervi; els bacteris cariogènics progressen aleshores al llarg de tot el nervi fins arribar al seu àpex, on el traspassen i comencen a destruir l’os de suport que provocarà una inflamació que es coneix com abscés dental o flegmó. “Curiosament, en aquesta fase també pot passar que no hi hagi abscés dental ni cap altra simptomatologia fins al moment en què els bacteris perforen l’os i apareixen a la cavitat bucal en forma de fístula”, explica el doctor Barrachina. El tractament d’elecció en aquesta fase és el d’endodòncia, però també és possible que siguin necessàries intervencions quirúrgiques addicionals.
Tens algun dubte? Estem a la teva disposició al +34 93 200 69 77 o per mitjà del correu valero@drbarrachina.com